non bis in idem in het vennootschapsrecht – Company Finance Lab


Eén van de basisbeginselen van het strafrecht is het non bis in idem principe: niemand magazine tweemaal gestraft worden voor dezelfde fout. In het vennootschapsrecht, en in het bijzonder bij de uittreding en uitsluiting van aandeelhouders, speelt dit principe echter eveneens.

Een veel voorkomend voorbeeld kan dit verduidelijken. Een dienstverlenings- of managementovereenkomst tussen de vennootschap en een operationele aandeelhouder wordt beëindigd omwille van een (vermeende) fout van de operationele aandeelhouder. Als gevolg van de wanprestatie vordert de vennootschap een schadevergoeding van de operationele aandeelhouder.

Deze beëindiging heeft echter niet alleen gevolgen voor de aandeelhouder in zijn operationele hoedanigheid maar ook in zijn hoedanigheid van aandeelhouder. De aandeelhouders hebben in een aandeelhoudersovereenkomst namelijk een unhealthy leaver clausule opgenomen, op grond waarvan de aandeelhouder wiens dienstverlenings-/managementovereenkomst wordt beëindigd wegens een wanprestatie ook uitgesloten kan worden op foundation van een call-optie. De uitgesloten aandeelhouder krijgt hierbij niet de prijs die hij normaal zou ontvangen wanneer de uitsluitingsgrond zou kwalificeren als een “good leaver” hypothese (bv. een opzeg van de dienstverleningsovereenkomst zonder fout van de aandeelhouder-dienstverlener) maar slechts een prijs met verrekening van een disconto als een vorm van schadebeding (bv. 60% van de prijs in de good-leaver hypothese).

Dit sort clausules zijn veelvoorkomend in aandeelhoudersovereenkomsten waarin op een exit van operationele aandeelhouders geanticipeerd wordt. Adviseurs gaan er daarbij wel eens vanuit dat deze (prijsbepalings)clausule bij een uitoefening van de optie in ieder geval stand houdt. In praktijk is dat echter minder vanzelfsprekend dan dat op het eerste gezicht lijkt: de uitgesloten aandeelhouder heeft namelijk meerdere opties om de uitoefening van de clausule aan te vechten. De meest gehanteerde aanvechtingsgrond is bijvoorbeeld een beroep op het dwingend karakter van de wettelijke geschillenregeling. In mijn doctoraat en eerder op deze weblog brak ik vanuit normatief oogpunt ook een lans voor een aanvechting van een uitsluiting tegen een te lage prijs op grond van het verbod op rechtmisbruik als toepassing van de goede trouw in het uittreding- en uitsluitingsrecht. (Zie uitgebreider: O. Roodhooft, Misbruik van de uittreding en uitsluiting van aandeelhouders, Lea Uitgevers, 2025, 198-204; R. Tas en C. Hotterbeekx, “goede afspraken maken goede vrienden? Over de geldigheid van prijsbepalingsclausules, good/unhealthy leaver clausules en statutaire uitsluitingsprocedures in het kader van de geschillenregeling”, in Reduce na twee jaar WVV, Roularta, 2022, 491 e.v.)

In het overgrote merendeel van de gevallen is het doel van deze aanvechting niet om de uitsluiting zelf teniet te doen, maar wel om de prijsbepaling aan te vechten. De richting van de exit staat huge en de uitoefening van de optie heeft het lot van de uitgesloten aandeelhouder definitief bezegeld. Zelfs als de uitoefening van de call-optie vernietigd zou worden, is het namelijk onwaarschijnlijk dat de aandeelhouders onderling nog verder kunnen functioneren binnen de vennootschap.

De vraag die centraal staat bij dit sort geschillen is dan ook voornamelijk of de prijs bij een toepassing van de unhealthy leaver name te laag is en, zo ja, wat een correcte prijs zou zijn. Dit is bijvoorbeeld ook related om te beoordelen of de prijsbepaling zoals opgenomen in de bad-leaver clausule bij een aanvechting op grond van de geschillenregeling als prijsbepalingsclausule kwalificeert en, zo ja, of deze prijsbepalingsclausule niet tot een kennelijk onredelijke prijs leidt.

Voor de situatie waarin de lagere prijs specifiek gelegitimeerd wordt als een vorm van schadevergoeding, heeft de aandeelhouder meerdere mogelijke argumenten om de lage prijs aan te vechten. Allereerst kan hij natuurlijk aantonen dat er helemaal geen sprake was van een fout die schade heeft veroorzaakt en er dus ook geen schadevergoeding verrekend kan worden. Daarnaast kan de uitgesloten aandeelhouder, naar analogie met een klassiek schadebeding, argumenteren dat het gaat om een buitensporig lage prijs indien de werkelijk geleden schade aanzienlijk lager ligt dan de prijsvermindering bij een toepassing van de disconto.

Waar voornoemde argumenten al snel op de voorgrond zullen komen, wordt minder vaak nagegaan of de schade die de unhealthy leaver clausule beoogt te vergoeden niet op foundation van een andere vordering of een ander instrument reeds gecompenseerd wordt. In het voorbeeld dat we hierboven gaven, heeft de vennootschap bijvoorbeeld een vordering ingesteld op grond van de dienstverleningsovereenkomst. Deze vordering vergoedt de schade op het niveau van het vennootschapsvermogen. Als daarbovenop de disconto bij een toepassing van de unhealthy leaver clausule wordt verrekend als een forfaitaire vergoeding voor afgeleide schade, wordt de uitgesloten aandeelhouder tweemaal bestraft voor dezelfde fout en wordt de overnemende aandeelhouder tweemaal vergoed voor dezelfde schade. Dit kan uiteraard niet zomaar.

Het risico op een dubbele schadevergoeding doet zich niet alleen voor in voornoemde hypothese. Ook in andere situaties waarbij de vennootschap zelf een vordering kan instellen ten aanzien van de uitgesloten aandeelhouder (bv. voor fouten die de aandeelhouder heeft gemaakt in zijn hoedanigheid van bestuurder en die ook zijn uitsluiting legitimeren) bestaat hetzelfde risico.

Het loont dan ook de moeite voor een uitgesloten aandeelhouder om steeds na te gaan of hij niet twee keer dezelfde schade moet vergoeden en in voorkomend geval op die foundation te argumenteren dat de prijs die hij krijgt in ruil voor zijn uitsluiting te laag is. Dit is een belangrijk beoordelingselement bij de beoordeling van het correcte karakter van een prijs bij een uitsluiting. Ook bij de redactie van aandeelhoudersovereenkomsten lijkt het aangewezen om te anticiperen op mogelijke conflicterende schadevergoedingsmechanismen.

Deze blogpost is een samenvatting van een beperkte passage uit mijn doctoraat (p. 85-89) waarvan de commerciële uitgave deze maand verschijnt bij Lea Uitgevers. Op 27 februari organiseert het Instituut voor Handels- en Insolventierecht een studiemiddag waarin dit matter samen met heel wat andere relevante subjects rond de uittreding en uitsluiting van aandeelhouders wordt toegelicht (programma en inschrijvingen through deze hyperlink).

Olivier Roodhooft

Intui advocaten/vrijwillig wetenschappelijk medewerker Instituut voor Handels- en Insolventierecht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *